"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
Zwakke broeder niet zo zwak
Vorig seizoen promoveerde Unk B naar de hoogste klasse van de Avondcompetitie, terwijl Unk A nipt degradeerde na een beslissingswedstrijd tegen Eeuwig Schaak. Als gevolg daarvan speelt het sterkste team van Unk, dat qua sterkte thuishoort in de 1e klasse, in de 2e klasse en het minder sterker team van Unk, dat beduidend minder sterk is dan de teams in de 1e klasse, in de 1e klasse. De Zevenbergenaren hadden Unk A in de 1e klasse kunnen laten en Unk B in de 2e klasse, maar hebben daar niet voor gekozen en daar valt ook wel wat voor te zeggen. Unk B heeft tenslotte zelf promotie afgedwongen en de spelers van Unk B hebben dan ook het recht het eens te proberen in de 1e klasse. En Unk A? Tja, dan hadden die maar niet moeten degraderen.
Afgelopen week werden in zowel de eerste als de tweede klasse de teams van Eeuwig Schaak en Unk aan elkaar gekoppeld. Dus speelde Eeuwig Schaak A tegen Unk B, op papier de "zwakke broeder" in de eerste klasse, en Eeuwig Schaak B tegen Unk A, favoriet voor het kampioenschap. De uitslag leek voorspelbaar. Eeuwig Schaak A zou makkelijk winnen, Eeuwig Schaak B zou kansloos verliezen.
Maar zo simpel zit sport (gelukkig) niet in elkaar. Eeuwig Schaak B verloor met 1-3 van Unk A, maar wist opmerkelijk goed tegenstand te bieden. Ab Witkamp en Jan Rijkse remiseerden tegen zeer sterke tegenstanders en Arie van den Ende leek in een zeer scherpe partij lang de beste winstkansen te hebben, voordat hij uiteindelijk toch verloor. Ook Toon de Rooij verloor pas na zeer hardnekkig tegenstand te hebben geboden.
Eeuwig Schaak A daarentegen had het onverwacht moeilijk tegen Unk B. De partij van Ad Bruijns verzandde al vrij snel in remise. Johan Goorden kwam zeer goed te staan, maar geleidelijk aan werd er aan zijn goede stelling geknabbeld en bleef er ook voor Johan slechts remise over. Ted van Eck werd gewassen en geschoren door Rob Andrea, terwijl je zou mogen verwachten dat het omgekeerde gebeurde. Kees van Hogeloon moest zodoende zijn partij winnen om de 2-2 nog te halen, maar ook dat leek mis te gaan (zie diagram). Kees had een doorslaggevende aanval gekregen, maar leek die net niet uit te kunnen voeren, vanwege "eeuwig schaak". Onderstaande stelling was al twee keer op het bord verschenen (na de eerste keer volgde Ke1,Db1+ Kf2) en bij een derde keer kon zwart remise claimen vanwege 3 keer dezelfde stelling.
Maar Kees verbaasde eenieder met de verrassende zet Pe2-f4! Zwart kan het paard op 3 manieren slaan en het kost hem elke keer zijn dame. Dxf4 is gewoon weggeven en op Pxf4 of gxf4 volgt Pe7 met damewinst. Zwart liet het paard dan ook staan en vervolgde met Df5-c2+. Na Kf2-e1, Dc2-e4+ Ke1-d2, De4-d4+ speelde Kees Pf4-d3, waarna zwart geen schaakjes meer had en wit de winst kon grijpen, waarmee Eeuwig Schaak A met de hakken over de sloot de 2-2 veilig stelde [de gehele partij is hier te vinden].
Dit stukje verscheen op woensdag 10 november 1999 in Weekblad De Rucphense Bode.
"Check This Out!" Archief