"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
Een pion als verboden vrucht
Als een schaker het Oude Testament geschreven had, had het verhaal uit Genesis over de Verboden Vrucht er als volgt uit gezien:
"En God sprak tot Adam en Eva: 'Ik schenk u het schaakspel. En ik zal tegen u beide een schaakpartij spelen.' En God schonk Adam en Eva niet alleen het schaakspel, maar ook de kennis om te weten welke zetten zij konden spelen. En tot vreugde van Adam en Eva stonden zij lange tijd zeer bevredigend tegen God. Maar toen liet God één zijner pionnen ongedekt staan. En hij sprak: 'Gij zult mijn ongedekte pion niet nemen. Want voorwaar: indien gij mijn ongedekte pion neemt, zal een storm van stukken uwer koning bedreigen. En gij zult de schaakpartij verliezen.' Maar Eva kon de verleiding niet weerstaan en nam de pion toch. En de machtige stukken van God overrompelde hun koning. En Adam en Eva weenden bitter, want zij hadden hun schaakpartij verloren."
Had dit maar in de Bijbel gestaan, dan waren enkele spelers van Eeuwig Schaak tenminste gewaarschuwd voor wat hen op 18 december 2008 te wachten stond. Want tijdens de 3e ronde van de B-manche van de interne competitie speelde dit tafereel zich maar liefst drie keer af. Met Ad Bruijns als God en Kees van Hogeloon als Eva, met John van Helden als God en Berrie Hollebeek als Eva en met Ab Witkamp als God en Wim Soeters als Eva. Nu nog een jury om te bepalen wie de rollen het beste speelden en straks mogen schitteren in de verfilmde versie. Chris Bakker en Toon de Rooij komen zeker niet voor de rol in aanmerking, want bij hen verliep het juist heel anders. Chris won een pion, Toon zag die nooit meer terug en Chris won gewoon de partij. Tja… Zo kan het natuurlijk ook…
Jan Koning trok tegen Matti Hurkmans nog forser van leer. Hij won een paard en won zodoende ook de partij, al had hij nog zijn handen vol aan Matti, die zich nog kranig verweerde. Jan van Mechelen had minimaal voordeel tegen Albert Wittkampf. Hij stond een kwaliteit tegen een pion voor. Dat zo'n bijzonder klein voordeel uitermate lastig uit te buiten is, ondervond Jan aan den lijve. Hij liet zich nog verrassen door een tegenactie van Albert en Albert won zo nog de partij.
Louis van Mechelen had tegen Joost Asselbergs in het eindspel 3 pionnen meer en stond straal gewonnen. Hij haalde een dame, leek het vonnis te gaan voltrekken, maar vergat op een cruciaal moment even schaak te geven met als resultaat… pat!Uitslagen ronde B3:
Ad Bruijns - Kees van Hogeloon 1 - 0
Ab Witkamp - Wim Soeters 1 - 0
John van Helden - Berrie Hollebeek 1 - 0
Jan Konings - Matti Hurkmans 1 - 0
Louis van Mechelen - Joost Asselbergs ½ - ½
Toon de Rooij - Chris Bakker 0 - 1
Jan van Mechelen - Albert Wittkampf 0 - 1Stand aan kop:
1. Ad Bruijns 87
2. Chris Bakker 56
3. Kees van Hogeloon 53
4. John van Helden 52
5. Toon de Rooij 50
6. Berrie Hollebeek 44
7. Ger van Aalst 41
8. Louis van Mechelen 37½
9. Joost Asselbergs 37
10. Ab Witkamp 33Tot slot nog een fragment van een partij, waarbij de "verboden vrucht" niet datgene is, wat het eerst leek. Het is een partij tussen André van der Laar (met wit) tegen John van Helden uit de laatste ronde van het districtskampioenschap. Na de 26e zet van wit was de stelling als volgt:
John van Helden nam de pion op f3: 26…,Lb7xf3. De witspeler wreef zich gniffelend in de handen: 27.Te1-f1 en de zwarte loper is in de val gelopen. "Die buit is binnen!", zal André van der Laar waarschijnlijk gedacht hebben. Maar na 27…,Tc5-c7 28.De3xf3?,Df5-c5+! sneuvelde de witte toren op d6 en was het witte voordeel als sneeuw voor de zon verdwenen. De partij eindigde enkele zetten later in remise. Wit had overigens met 28.Te8+,Kg7 29.Dxf3 de loper probleemloos kunnen veroveren, waarna zwart het wel ongeveer meteen op had kunnen geven.
Alle stukjes van Eeuwig Schaak zijn terug te kijken op Internet onder de rubriek "Check This Out!" op de website van Eeuwig Schaak: home.concepts.nl/~mkoek of google naar trefwoord "Eeuwig Schaak".Dit stukje verscheen op woensdag 24 december 2008 in Weekblad De Rucphense Bode.
"Check This Out!" Archief