"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
Drie gevallen dames en een nijlpaard
Wie bij een schaakpartij mat staat heeft verloren. Dat is duidelijk. Maar ook het verlies van een dame zonder wel heel veel compensatie betekent normaal gesproken dat de partij uit is. De dame is na de koning veruit het meest waardevolle schaakstuk en op je dame moet je dus zuinig zijn. Afgelopen donderdag sneuvelden er maar liefst 3 dames. Opmerkelijk genoeg: 2 in dezelfde partij! Louis van Mechelen wist de dame van Albert Wittkampf in te palmen. Partij helemaal uit? Toch niet! Want een tijdje later wist Albert op prachtige wijze de dame van Louis weer te veroveren, door gebruik te maken van de kwetsbare positie van de koning van Louis. Louis bleef wel een kwaliteit voor staan in het eindspel en won alsnog zonder al te veel problemen.
Ab Witkamp bestormde in een schitterende aanvalspartij de koning van Chris Bakker. Chris moest de dame geven om mat te voorkomen. Of beter, zo bleek later, uit te stellen. Ab kreeg alsnog een doorslaggevende mataanval en won. Ger van Aalst probeerde zich tegen Kees van Hogeloon te verweren met een nogal opmerkelijke opening: de "Hippopotamus" (latijn voor "nijlpaard"). In deze opening kiest zwart zonder zich om wits openingszetten te bekommeren voor de volgende opstelling:
Het ziet er merkwaardig en wel erg defensief uit, maar toch is de opening verrassend flexibel. Boris Spasski heeft de opening destijds nog gespeeld in een WK-match tegen Tigran Petrosjan. Omdat de opstelling iemand deed denken aan een "nijlpaard dat zijn kop boven het water uitsteekt", kreeg de opening de spotnaam "Hippopotamus". Ger van Aalst speelde het vervolg van de partij waarschijnlijk toch iets minder goed dan Boris Spasski, want Kees van Hogeloon kreeg een gigantische aanval op de koningsvleugel die uiteindelijk zelfs in mat uitmondde.
Een zeer attractieve partij was zeker die tussen Matti Hurkmans en John van Helden. Het was een partij met gekruiste rochades, waarbij John er als eerste in slaagde de vijandelijke koningsvleugel aan diggelen te slaan. Ook kreeg John met zwart een prachtige vrijpion op a2. Matti leek constant hopeloos te staan, maar wist zich op zeer ingenieuze wijze de definitieve klap steeds te ontlopen. John moest hard ploeteren en tenslotte nog een ingewikkeld toreneindspel uitspelen, maar sleepte de overwinning toch binnen.
Ad Bruijns had het aanzienlijk minder zwaar tegen Wim Soeters. Hij offerde in de opening een pion om aanvalskansen te krijgen en dat loonde zich 100%. Op uiterst creatieve wijze voerde Ad zijn tegenstander naar de slachtbank. Heel wat vreedzamer was de partij tussen Cees Buurman en Jan Konings. De partij verzandde in een remise-stelling en dus werd het punt keurig gedeeld.Alle uitslagen van de 4e ronde op een rijtje:
Matti Hurkmans - John van Helden 0 - 1
Ad Bruijns - Wim Soeters 1 - 0
Ab Witkamp - Chris Bakker 1 - 0
Cees Buurman - Jan Konings ½ - ½
Kees van Hogeloon - Ger van Aalst 1 - 0
Albert Wittkampf - Louis van Mechelen 0 - 1Stand aan kop na 4 ronden:
1. John van Helden 86½
2. Ad Bruijns 84
3. Matti Hurkmans 67
4. Chris Bakker 60
5. Kees van Hogeloon 59½Voor meer informatie over Eeuwig Schaak: home.concepts.nl/~mkoek.
Dit stukje verscheen op woensdag 8 oktober 2008 in Weekblad De Rucphense Bode."Check This Out!" Archief