"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
Schakers weer uit de startblokken
Het is september; het schaakseizoen is weer begonnen. De senioren hebben hun eerste ronde van de competitie er weer op zitten. Dat neemt overigens niet weg dat eenieder die nog mee wil doen alsnog kan inhaken. Dat kan trouwens gedurende de rest van het seizoen ook nog. De uitslagen van de eerste ronde waren als volgt:
Ad Bruijns - Chris Bakker 1 - 0
John van Helden - Jan van Mechelen 1 - 0
Ger van Aalst - Wim Soeters ˝ - ˝
Jan Konings - Toon de Rooij 1 - 0
Ab Witkamp - Albert Wittkampf 1 - 0
(Matti Hurkmans was vrijgeloot)De jeugd is afgelopen donderdag van start gegaan. Ook hier is het geen enkel probleem om nog bij te schuiven. Daarbij is het niet noodzakelijk de spelregels van het schaakspel te kennen. Elk seizoen, en dus ook dit seizoen, starten we o.a. met een groepje met kinderen die het schaakspel nog moeten leren. De basisregels van het schaakspel zijn snel geleerd en het is een hobby waar ze hun hele leven plezier van kunnen blijven houden. Schaken kun je tot je 90e en nog ouder blijven doen (het levende bewijs is Albert Wittkampf bij de senioren) met groot plezier. En zelfs als je 80 jaar lang schaakt blijft iedere partij weer helemaal anders, een compleet nieuw avontuur. En hoe intensief je schaakt, iedere week op de club, thuis af en toe tegen vrienden of familie, tegen de computer of op internet, bepaal je helemaal zelf. Kortom: het is meer dan de moeite waard om met deze fascinerende sport kennis te maken!
Voor informatie over Eeuwig Schaak kunt u terecht bij Cor Lazeroms, tel. 0165-342346.Aan het eind van vorig seizoen schotelden we u het volgende diagram van de Amerikaan Shinkman uit 1887 voor met als opgave: wit geeft mat in 8.
Het is een krankzinnige stelling, die nooit in een normale partij voor zal komen, maar wel een grappige compositie. De oplossing is niet eens zo moeilijk, maar wel vermakelijk:
1.O-O-O,Kxa7 2.Td8,Kxa6 3.Td7,Kxa5 4.Td6,Kxa4 5.Td5,Kxa3 6.Td4,Kxa2 7.Td3,Ka1 8.Ta3 mat.
Er is nog een tweede mogelijke oplossing, maar die is lang niet zo charmant. Meer over deze en andere merkwaardige stellingen vindt u op de website van Tim Krabbé (Chess Curiosities, die tegenwoordig trouwens wel Engelstalig is), waar we deze stelling ook vandaan hebben gehaald.
Voor meer informatie over Eeuwig Schaak: home.concepts.nl/~mkoek.
Dit stukje verscheen op woensdag 3 september 2008 in Weekblad De Rucphense Bode."Check This Out!" Archief