"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
"Blote koning" is niet altijd weerloos
De schaakwereld ken soms rare termen. Zoals de term "blote koning", die gebruikt wordt voor een koning, die niet beschermd wordt door pionnen, die voor hem staan. Zo'n "blote koning" staat bloot aan aanvallen van stukken en loopt het risico snel mat gezet te worden, zeker als de tegenstander nog een hoop stukken heeft. Toch hoeft een "blote koning" niet altijd ten onder te gaan. Als zijn eigen stukken hem kunnen beschermen, kan hij het ook overleven. En in het eindspel, wanneer er geen stukken meer op het bord staan die de koning aan kunnen vallen, is het al helemaal geen probleem meer.
In de 2e ronde van de interne competitie van Eeuwig Schaak kreeg Wim Wijnings in zijn partij tegen Cees Buurman niet de kans te rocheren. De koning had geen bescherming van zijn pionnen en stond aan aanvallen bloot. Een "blote koning", dus! Ten koste van een kwaliteit (toren tegen paard of loper) wist Wim zijn koning te redden, maar die kwaliteit brak hem aan het eind van de partij op, waardoor Cees het volle punt binnenhaalde.
Chris Bakker had wel gerocheerd, maar zijn tegenstander Wim Soeters sloeg de koningsstelling aan diggelen. Ook Chris Bakker zat dus met een "blote koning". Ook Chris kon zijn koning redden, ten koste van een paar pionnen. Hij wikkelde af naar een eindspel, waarin beide spelers pionnen en één loper overhielden en wist dat eindspel nog remise te houden. Een knap staaltje overlevingskunst van Chris!
In de partij tussen Ger van Aalst en Matti Hurkmans werd er van twee kanten driftig aangevallen. Beiden koningen hadden het van angst uitgezweten, als ze dat hadden gekund. De aanval van Ger sloeg eerder door en hij won de partij dan ook. Henk Hofman wist tegen Toon de Rooij diverse pionnen mee te pikken en won het eindspel simpel. Ab Witkamp had het tegen Albert Wittkampf een stuk moeilijker. Pas na lang ploeteren en inbeuken op Alberts stelling wist hij de kwaliteit te veroveren en zo de winst naar zich toe te trekken.
De partij tussen Kees van Hogeloon en Ad Bruijns had een voorgeschiedenis. Vorig seizoen werd Ad Bruijns clubkampioen en won van iedereen wel een keer, maar tegen Kees van Hogeloon bleef hij twee keer steken op remise. En ook dit keer kwam Ad Bruijns weer niet verder dan remise, na een solide partij, waarbij geen van beiden ooit echt voordeel kreeg. Maar goed dat de twee geen tweekamp tegen elkaar spelen; die zou wel eens heel lang kunnen gaan duren…Uitslagen 2e ronde: (1e competitiemanche)
Kees van Hogeloon - Ad Bruijns ½ - ½
Henk Hofman - Toon de Rooij 1 - 0
Wim Wijnings - Cees Buurman 0 - 1
Wim Soeters - Chris Bakker ½ - ½
Ab Witkamp - Albert Wittkampf 1 - 0
Ger van Aalst - Matti Hurkmans 1 - 0Op dit moment wordt in Mexico City het WK schaken gespeeld. Het WK wordt dit jaar beslist d.m.v. een dubbelrondig toernooi met 8 deelnemers. De Rus Vladimir Kramnik en de Indiër Viswanathan Anand zijn de grote favorieten. Hun eerste onderlinge partij (waarbij Anand wit had) eindigde letterlijk in een patstelling:
Witspeler Anand heeft hier een probleem. De pion op f5 kan hij niet handhaven. Hij kan nog 1.h5 spelen, maar dan moet hij na 1…,Ke5 alsnog onder zetdwang een pion cadeau geven. Gelukkig voor Anand is hier een aardige bijkomstigheid, die Anand natuurlijk al zetten van de voren had zien aankomen: 1.Kg4-h5! Kramnik moet wel slaan op f5, anders gaat de witte koning naar g6, sneuvelt de pion op g7 en wint wit het zelfs nog. Dus: 1…,Ke4xf5 pat. Remise dus. Wordt het WK een strijd tussen Kramnik en Anand of kan één van de anderen zich nog mengen in de strijd om de eindzege? We volgen het met spanning…
Voor meer informatie over Eeuwig Schaak: home.concepts.nl/~mkoek.Dit stukje verscheen op woensdag 19 september 2007 in Weekblad De Rucphense Bode.
"Check This Out!" Archief