"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
Tactisch spel bij Eeuwig Schaak
Sommige woorden en uitdrukkingen betekenen in de schaakwereld iets heel anders dan in het dagelijkse leven. Als een man een willekeurige vrouw aanspreekt met de vraag: "Heb je zin in een vluggertje?", dan is de kans vrij groot dat deze man met een blauw oog thuiskomt. Vraag je diezelfde vraag op een schaakclub, dan kijkt niemand daarvan op en is de kans groot dat je als antwoord "Ja, prima" krijgt. In schaakterminologie is een "vluggertje" een schaakpartij met korte bedenktijd. Zo betekent ook het woord "tactisch" in het schakerswereldje niet hetzelfde als daarbuiten. Iets op een "tactische" manier zeggen of doen, betekent meestal dat je het met enige voorzichtigheid doet. "Tactisch spel" bij schaken betekent in de praktijk juist meestal dat je alle voorzichtigheid laat varen en de risico's en problemen bewust opzoekt. "Tactiek" is in het schaken datgene wat je binnen een beperkt aantal zetten kunt verwezenlijken. We hebben het dan over combinaties, waarbij je in enkele zetten de situatie op het bord helemaal veranderd. De tegenpool ervan is "strategie", die de planning op lange termijn behelst. Sommige spelers spelen vooral tactisch, anderen weer juist vooral strategisch. Tactische spelers zoeken de aanval en complicaties, omdat ze daarmee meer kans hebben op stellingen waarin leuke combinaties zitten. Strategische spelers moeten het meer hebben van het uitbuiten van kleine voordeeltjes en hebben liever niet al te veel "gedonder" op het bord. Een strikte scheiding is echter niet te maken. In elke schaakpartij spelen zowel strategie en tactiek een rol.
Toon de Rooij is typisch een tactische speler, die partijen vaak op verrassende wijze met een combinatie kan beslissen. Cees Buurman was vroeger vooral een strategisch schaker, maar heeft zijn speelwijze enkele jaren terug drastisch veranderd en zoekt nu ook vaak de aanval op. De partij tussen Toon de Rooij en Cees Buurman in de eerste ronde van een nieuwe competitiemanche was er dan ook één waar de spetters van af vlogen en de materiaalverhouding op een gegeven volstrekt onduidelijk was. Cees Buurman kwam uit deze spectaculaire strijd als winnaar tevoorschijn. Ook Ab Witkamp was tegen Louis van Mechelen tactisch sterk bezig. Hij combineerde zich naar winst. John van Helden verraste Albert Wittkampf met een combinatie en won een stuk. Hij maakte vervolgens geen fouten en won de partij dus. Henk Hofman deed het tegen Ger van Aalst iets rustiger aan. Hij veroverde twee pionnen en won zodoende simpel het eindspel.
De partij tussen Ad Bruijns en Kees van Hogeloon werd een herhaling van hun vorig onderling treffen. Net als in hun vorige partij stond Ad duidelijk beter, maar hield Kees zijn verdediging van gewapend beton overeind. Ad probeerde de zwarte stelling van Kees nog te slopen met het volgend tactisch geintje:
Ad speelde hier 20.Te2xe7!? Dat lijkt een kwaliteitsoffer, maar is het feitelijk niet. Na 20…,Te8xe7 21.Ld4-c5,… krijgt wit het geïnvesteerde materiaal weer terug. Maar na 21…,Tc8-c7 22.Te1xe7,Tc7xe7 23.h2-h3,Kf8-g8 24.Lc5xe7,Dd8xe7 is de witte druk op de zwarte stelling alleen maar afgenomen en heeft wit dus niet bereikt wat hij wilde. Enkele zetten later werd dan ook de vrede getekend en was remise het resultaat, net zoals in de vorige ontmoeting tussen Ad Bruijns en Kees van Hogeloon.
Uitslagen ronde B1:
Toon de Rooij - Cees Buurman 0 - 1
Ad Bruijns - Kees van Hogeloon ½ - ½
Henk Hofman - Ger van Aalst 1 - 0
Ab Witkamp - Louis van Mechelen 1 - 0
Albert Wittkampf - John van Helden 0 - 1
Voor meer informatie over Eeuwig Schaak: home.concepts.nl/~mkoek.Dit stukje verscheen op woensdag 6 december 2006 in Weekblad De Rucphense Bode.
"Check This Out!" Archief