"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
Beuken langs de f-, g-, of h-lijn
In de meeste partijen wordt kort gerocheerd, waarna de koning zich veilig verschuilt tot het eindspel achter de f-, g- en h-pion. Voor de tegenstander is het uiteraard aantrekkelijk om die veilige schuilplaats onder vuur te nemen, waardoor de vijandelijke koning al in het middenspel in grote problemen komt. Een geijkte methode hiertoe is de f- of h-lijn te openen, de open of half-open lijn met torens of dame te controleren en met behulp van lichte stukken en eventueel de dame de koning onder vuur te nemen. Nadeel is dan wel dat de verdediging van de eigen koning wat verzwakt wordt, maar dat valt meestal wel te overzien: als de f-pion weg is kan de koning schuilen achter de g- en h-pion, als de h-pion weg is heeft de koning nog de f- en g-pion. Een aanval langs de g-lijn is veel riskanter, omdat de eigen koning dan helemaal geen verdediging meer heeft. Tenzij de eigen koning lang heeft gerocheerd, natuurlijk.
Vorige week werd er ook bij Eeuwig Schaak driftig aangevallen langs half-open lijnen op de koningsvleugel. Jan Konings deed het tegen Louis van Mechelen langs de h-lijn, de moeilijkst te verdedigen open lijn. Louis hielp Jan ongewild nog door onder grote druk in de fout te gaan, waarna het zelfs plotseling tot mat kwam. Maar waarschijnlijk zou Jans aanval ook zonder deze fout doorslaggevend geweest zijn.
Kees van Hogeloon viel Albert Wittkampf aan over de f-lijn. Albert verdedigde zich uitstekend, maar het ging wel ten koste van een paar pionnen en later zelfs van een heel stuk. Daarna won Kees zonder veel problemen. Jaap van Dooren speelde tegen Cees Buurman zijn eigen beproefde systeem: 1.f4, 2.Pf3, 3.b3, 4.Lb2, even afwachten tot zwart kort rocheert, dan zelf lang rocheren en alles op de koningsvleugel maar naar voor gooien. Het leverde hem nu een open g-lijn op, die Cees Buurman in gigantische problemen bracht. Een sterk paard in het centrum erbij en de druk werd te zwaar, waarna Jaap opnieuw een overwinning binnenhaalde. Een weerlegging van het "Van Dooren Systeem" is er bij Eeuwig Schaak nog niet gevonden.
Wim Wijnings liet zich in de vorige ronde verrassen door Albert Wittkampf, die met eeuwig schaak remise forceerde in een stelling, waarin Wim veel beter stond. Dit keer haalde Wim die truc zelf uit tegen John van Helden. Met een stuk achter, kon Wim nu met eeuwig schaak het halve punt alsnog binnenslepen. De kater van een week ervoor was daarmee volledig weggespoeld. Berrie Hollebeek verraste Wim Soeters met een familieschaakje met het paard en maakte hem zo een dame afhandig. Wim gaf hierop meteen op.De uitslagen van ronde B3:
Wim Wijnings - John van Helden ½ - ½
Berrie Hollebeek - Wim Soeters 1 - 0
Jaap van Dooren - Cees Buurman 1 - 0
Jan Konings - Louis van Mechelen 1 - 0
Albert Wittkampf - Kees van Hogeloon 0 - 1
Stand aan kop in B-manche na 3 ronden:
1. Jaap van Dooren 55
2. Ad Bruijns 55
3. Joop van den Bosch 43½
4. Kees van Hogeloon 41½
5. Toon de Rooij 41Voor meer informatie over Eeuwig Schaak: home.concepts.nl/~mkoek.
Dit stukje verscheen op woensdag 21 december 2005 in Weekblad De Rucphense Bode.
"Check This Out!" Archief