"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
De meest idiote zet is soms de meest briljante
Vaak wordt aan het schaker gevraagd: "Hoeveel zetten denk je nu vooruit als je schaakt?" De vrager verwacht dan een simpel antwoord, maar zal dat meestal niet krijgen. Het aantal zetten wat je vooruit kunt denken is sterk afhankelijk van de stelling. Een beroemd grootmeester uit het verleden antwoordde ooit op deze vraag: "Ik denk maar één zet vooruit, maar dan wel de goede zet." In stellingen waarin je dwingende zetten kunt doen, zoals schaak geven of groot materiaal slaan, beperk je het aantal mogelijke tegenzetten van de tegenstander en kun je aardig wat zetten vooruit denken, zeker als je meerdere van die dwingende zetten kunt doen. Maar in weinig-aan-de-hand-stellingen is het voor een mens onbegonnen werk om alle zetten door te rekenen. Een schaker kijkt dan alleen naar logische zetten en schuift zo al een aantal zetten terzijde. Dat moet ook wel, anders moet je al snel een half miljoen of een miljoen varianten doorrekenen en dat kan een computer wel, maar een mens toch echt niet. Er zijn echter stellingen waarin op het eerste gezicht volstrekt onlogische zetten juist de winnende zetten blijken te zijn. Deze zetten worden vaak over het hoofd gezien, omdat er niet naar gekeken wordt. Er zijn echter schakers die er een soort instinct voor hebben ontwikkeld om deze zetten wel te zien. Neem nou bijvoorbeeld de volgende stelling, die onlangs op het bord kwam in een partij tussen twee spelers van Eeuwig Schaak:
Wit kan deze partij in één klap uitmaken door de op het eerste gezicht meest krankzinnige zet die hij kan spelen: 20.Db3xd5+!! Je dame weggeven is toch niet de meest voor de hand liggende zet, zou je denken… Maar zwart mag de dame niet nemen: 20…,Kxd5 21.Lf7 mat! Hé, nu wordt het ineens interessant… Want waar moet die zwarte koning dan wel naar toe? 20…,Kf6 Kan niet: 21.Df7+,Kg5 22.Dg6+,Kh4 23.Dg4 mat. En na 20…,Kd7 of Ke7 volgt 21.Df7+,Kd8 en wit staat formidabel. Helaas, helaas, de witspeler kwam hier allemaal ook pas achter toen de partij al achter de rug was… Het toont echter wel mooi aan wat voor prachtige verrassende wendingen er in een schaakpartij kunnen zitten.
Vorige week is de 5e ronde van de interne competitie gespeeld. Jaap van Dooren heeft daarin door te winnen van Wim Wijnings zijn koppositie versterkt en lijkt met nog één ronde te spelen af te stevenen op het winnen van de A-manche. Tevens deelt hij in die eerste manche een aardige klap uit in de strijd om het clubkampioenschap. Wordt vervolgd…
Uitslagen ronde A5:
Wim Wijnings - Jaap van Dooren 0 - 1
John van Helden - Wim Soeters ½ - ½
Joop van den Bosch - Toon de Rooij 0 - 1
Benard Tushi - Albert Wittkampf 1 - 0
Stand aan kop:
1. Jaap van Dooren 97
2. Berry Hollebeek 73
3. John van Helden 63
4. Cees Buurman 51½
5. Wim Soeters 47Meer informatie over Eeuwig Schaak op home.concepts.nl/~mkoek.
Dit stukje verscheen op woensdag 19 oktober 2005 in Weekblad De Rucphense Bode.
"Check This Out!" Archief