"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
Niets menselijks is de schaker vreemd
Schakers zijn in alle opzichten doodgewone mensen. En alle mensen maken fouten, dus zo ook schakers. Alleen zijn de gevolgen van die fouten veel desastreuzer dan in andere sporten. Wie bij tennis een bal verkeerd raakt, maar de rest van de wedstrijd goed speelt, zal waarschijnlijk zonder veel problemen winnen. Als iemand in het voetbal een blunder maakt, ontstaat daardoor in het ergste geval een tegendoelpunt, maar als het team sterk genoeg is en twee keer zelf scoort, is de fout weer goed gemaakt. Maar wie in een schaakpartij blundert, kan er meteen mee ophouden. Je kunt dan nog zo goed gespeeld hebben, of daarna nog zo goed spelen, een stuk wegblunderen betekent bijna altijd dat je de partij verder op je buik kan schrijven. Wat dat betreft is schaken een wreed spel. De mooiste partijen zijn die partijen die geen grove fouten bevatten, en waarbij door goed strategisch inzicht of door slimme tactische manoeuvres een gewonnen positie wordt afgedwongen. Zulke partijen komen ook bij Eeuwig Schaak regelmatig voor, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat de meeste partijen toch beslist worden door fouten. Niet zozeer stukken domweg in laten staan of op een veld zetten waar ze meteen gepakt worden (ook al komt dat, vaak door vermoeidheid, nog af en toe voor), maar meestal door het over het hoofd zien van tweezetjes of dubbele aanvallen. Schaken blijft mensenwerk en dat is maar goed ook.
De partijen van vorige week waren weer buitengewoon "menselijk". Of speelt de kerstgedachte een rol, waardoor iedereen plots neiging tot vrijgevigheid krijgt? Cees Buurman verspeelde tegen Ed Boeren al vroeg in de partij een stuk. Cees probeerde het nog wel, maar het was vechten tegen de bierkaai voor Cees en hij verloor dan ook. Wim Soeters speelde tegen Ad Bruijns een voortreffelijke partij, maar maakte, toen Ad Bruijns de duimschroeven begon aan te draaien, een fatale fout, waardoor Ad een stuk en zodoende ook de partij won. Jaap van Dooren en Kees van Hogeloon zetten na een lange aanloopperiode de partij dusdanig op scherp, dat één van de twee vroeg of laat wel bijna de fout in moest gaan. Dat gebeurde ook: Kees vergat even de dekking van een cruciale pion, waarna hij vrijwel meteen ook nog een stuk verloor en zijn stelling binnen de kortste keren een ruïne werd. Jaap won dan ook die partij. De partij tussen Joop van den Bosch en Louis van Mechelen was lang spannend, totdat Joop een stuk wist te winnen en er zo met de volle buit vandoor ging.
Albert Wittkampf is de laatste tijd in uitstekende vorm. Tegen John van Helden trok hij weer agressief op oorlogspad en maakte een toren en een stuk buit, waarna winnen niet moeilijk meer was. Johan Voeten hield lang stand tegen Wim Wijnings, maar Wim wist als een geslepen vos ver in de partij toch van een foutje van Johan te profiteren en trok de winst naar zich toe.
Uitslagen 3e ronde, 2e manche:
Ad Bruijns - Wim Soeters 1 - 0
Jaap van Dooren - Kees van Hogeloon 1 - 0
Cees Buurman - Ed Boeren 0 - 1
Joop van den Bosch - Louis van Mechelen 1 - 0
Johan Voeten - Wim Wijnings 0 - 1
Albert Wittkampf - John van Helden 1 - 0
Stand aan kop 2e manche:
1. Ad Bruijns 61½
2. Jaap van Dooren 51
3. Wim Soeters 50
4. Kees van Hogeloon 43
5. Ed Boeren 42
6. Berrie Hollebeek 34
7. Joop van den Bosch 30
8. Cees Buurman 24
9. Albert Wittkampf 23
10. Wim Wijnings 22½Stand aan kop clubkampioenschap:
1. Ad Bruijns 146
2. Jaap van Dooren 135
3. Wim Soeters 101½
4. Ed Boeren 92½
5. Berrie Hollebeek 92Het is soms een troost voor gezelligheids- en hobbyschakers dat ook grootmeesters soms domme dingen doen. Er zijn gelukkig talloze voorbeelden daarvan (jawel, ook grootmeesters zijn maar mensen!), maar een mooie is wel de volgende, uit een toernooi in Moskou in 1938, tussen de schakers Kirilov en Blankstein. Na 1.e4,e6 2.d4,d5 3.Pd2,Pc6 4.Pgf3,Pf6 5.e5,Pd7 6.c3,f6 7.exf6,Dxf6 8.Lb5,a6 kwam de volgende stelling op het bord:
Hier dacht wit slim te zijn en speelde 9.Da4? Want, zo redeneerde hij, zwart kan niet slaan op b5, want dan sneuvelt de toren op a8. Dat bleek een misrekening. Want na 9...,axb5 10.Dxa8,Pb6! was de witte dame in de valkuil gelopen. Wit gaf meteen op.
Meer over Eeuwig Schaak vindt u op home.concepts.nl/~mkoek.
Dit stukje verscheen op woensdag 29 december 2004 in Weekblad De Rucphense Bode.
"Check This Out!" Archief