"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
"Meester Ted" geeft les
Vorige week gaf Ted van Eck de eerste van zijn serie schaaklessen voor volwassenen bij de clubavond van Eeuwig Schaak. De belangstelling hiervoor was groot en dat was terecht ook. Ted van Eck beoogt met zijn lessen het stimuleren van planmatig schaken en biedt in zijn lessen daarvoor instrumenten aan. De eerste les ging echter niet zozeer over schaken volgens plan, maar over de relatieve waarde van de stukken. De waarden van de stukken zitten bij iedere schakers vast in het hoofd genageld: pion 1, paard 3, loper 3, toren 5 en dame 10. Hier wordt bij afruil dan ook vast naar gehandeld en paard of loper plus 2 pionnen tegen een toren wordt bijvoorbeeld als een volstrekt gelijkwaardige ruil gezien. Ted, en met hem vele andere moderne schaaktheoretici, vindt deze traditionele toekenning van de waarden allereerst niet helemaal juist en ten tweede wijst hij erop dat ze zeer relatief zijn. Zo kent Ted aan de toren een waarde van 4,5 en aan de dame een waarde van 9 toe. En het bezit van het loperpaar tegenover loper en paard of 2 paarden is een half punt extra waard. Zo wordt de afruil van paard of loper plus 2 pionnen tegen een toren is dan ineens niet meer gelijkwaardig. Maar de waarde van een stuk kan door zijn positie in de stelling ineens enorm stijgen of dalen. Een opgesloten stuk, dat geen velden bestrijkt is helemaal niets waard. En een pion, die op het punt staat dame te worden is ineens 9 punten waard. Ook heeft de koning een eigen "gevechtswaarde" en nog wel één die vrij hoog is: 4 punten. Weliswaar kan een koning natuurlijk nooit worden afgeruild, maar het is in het eindspel handig te weten dat de koning een factor van belang is.
Ted gaf ook wat stellingen om mee te worstelen. Soms composities (verzonnen stellingen dus), soms uit de grootmeesterpraktijk, maar soms kwamen ze ook van veel dichter bij huis. Bijvoorbeeld de volgende stelling, waarin zwart aan zet is:
Van de behandelde stellingen bleek dit de voor de meesten één van de gemakkelijkste. Zwart forceert een gewonnen eindspel met het kwaliteitsoffer 1...,Tc6xc3 2.Ld2xc3,Dc7xc3 3.Df3xc3,Tc8xc3. Dit voorbeeld uit de praktijk kwam uit de "grootmeesterpartij" Ad Bruijns - Ted van Eck van een paar jaar terug.
Er wordt nu al uitgekeken naar de volgende les van Ted. En we zijn heel benieuwd of de training al vruchten afwerpt in de Avondcompetitiewedstrijd tegen De Raadsheer uit Zundert op donderdag 28 november. De kans daarop is klein. Het is een bekend fenomeen dat schaaktrainingen niet onmiddellijk, maar pas op langere termijn betere resultaten tot gevolg heeft.Meer weten over de activiteiten van Eeuwig Schaak? Kijk op home.concepts.nl/~mkoek of kom een keer langs op donderdagavond in 't Trefpunt in Rucphen.
Dit stukje verscheen op woensdag 27 oktober 2004 in Weekblad De Rucphense Bode.
"Check This Out!" Archief