"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

Ook Duitse schakers scoren in blessuretijd

De komende week moet het Nederlands voetbalelftal zich proberen ten koste van de Schotten te plaatsen voor het EK voetbal in Portugal. Onze oosterburen hebben zich, zoals gebruikelijk, reeds geplaatst voor het EK. Het Duitse voetbal is nooit oogstrelend, maar wel effectief. Het typische beeld van een voetbalwedstrijd van de Duitse "Mannschaft" is ons Nederlanders maar al te bekend: 90 minuten lang harken en in de laatste minuut of in de blessuretijd nog net even scoren. Hoe zou dat nou zijn bij andere sporten, bijvoorbeeld schaken?
Gek genoeg zien we de verschillende nationale speelstijlen van de voetballers ook bij de schakers terug. Nederlanders willen altijd aanvallen en mooi spelen, ook op momenten dat ze het eigenlijk beter niet zouden kunnen doen. Belgen zijn in alles meer bescheiden: zij zorgen juist dat ze verdedigend hun zaken op orde hebben. Russen spelen zeer systematisch. Engelsen hebben lak aan systemen: de bal (of de stukken) naar voren en rammen met die hap! En hoe zit het dan met Duitse schakers? Uit een fragment uit de Duitse competitie blijkt dat je van Duitsers nooit gewonnen hebt voordat de laatste zet is gespeeld.

Vroeger werd in teamwedstrijden nog al eens afgebroken. Als het te laat werd, werd de stelling genoteerd en op een later tijdstip verder gespeeld. Tegenwoordig wordt eigenlijk nergens meer afgebroken, omdat het heel onhandig is de restanten van partijen steeds alsnog uit te moeten spelen en afbreken in het voordeel is van grote verenigingen, die over meer en sterkere spelers beschikken om de speler die de partij nog uit moet spelen te adviseren. In de Duitse schaakcompetitie speelden de verenigingen uit Sindelfingen en Munster tegen elkaar. Met een stand van 31/2-31/2 werd de laatste partij, die tussen de heren Wierner en Fahnenschmidt, afgebroken, met de volgende stelling op het bord:

Fahnenschmidt speelde hier met zwart voor Sindelfingen en zag met vertrouwen de volgende zet van wit tegemoet. De buit was al zo goed als binnen. Wit ging zijn laatste pion verliezen, waarna zwart ging doormarcheren met zijn verbonden vrijpionnen en zo eenvoudig winnen. En daarmee was de overwinning voor Sindelfingen een feit. Grote verbazing rees op toen de door wit afgegeven zet werd bekend gemaakt: 51.Ta6-a4. Geeft wit nu zomaar een toren weg?? Maar toen werden de spelers van Sindelfingen ineens lijkbleek van schrik. Want, zo zagen ze ineens, na 51...,Txh4+ 52.Kg5,Txa4 zou het pat zijn! Fahnenschmidt probeerde nog 51...,Kg7-h6, maar na 52.Kf4-e5 was het toch echt remise. Zo scoorde Wierner dus bij wijze van spreke de gelijkmaker voor Munster in de toegevoegde speeltijd, ook wel de blessuretijd genoemd.

U hebt nog de top 10 van de eindstand van de eerste competitiemanche te goed. In die top 10 vallen 2 dingen op: Jaap van Dooren heeft door zijn overwinning op Ad Bruijns nog een flinke eindsprint gemaakt en is daardoor 4e geworden en Wim Wijnings, die constant in de top heeft gestaan, is uiteindelijk nog een eind teruggevallen en 8e geworden.

Eindstand aan kop van de 1e competitiemanche:
1. Ted van Eck 1531/2
2. Ed Boeren 1201/2
3. Ad Bruijns 110
4. Jaap van Dooren 94
5. Toon de Rooij 931/2
6. Jan Rijkse 86
7. Louis van Mechelen 78
8. Wim Wijnings 76
9. Wim Soeters 72
10. Cees Buurman 70

Meer informatie over Eeuwig Schaak:
home.concepts.nl/~mkoek.

Dit stukje verscheen op woensdag 12 november 2003 in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief