"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
Korte rochade tegen lange rochade
In de meeste schaakpartijen zien we dat beide spelers kiezen voor de korte rochade. De pionnen op laten stormen naar de vijandelijke koning heeft dan een groot nadeel: je gooit daarmee de eigen koningsstelling ook open! Zo nu en dan zien we een partij, waarbij de één kort en de ander lang rocheert. Dat staat bijna per definitie garant voor spektakel. Want dan kunnen beide partijen zonder risico pionnen op de koningsstelling van de tegenpartij afsturen en dat gebeurt dan ook. Doorgaans geldt in zo'n partij dat degene wint, wiens aanval het eerst doorslaat. Snel en effectief aanvallen is dan van levensbelang. Afgelopen week zagen we in de interne competitie van Eeuwig Schaak maar liefst 3 partijen met tegengestelde rochades. Het werden, hoe kan het ook anders, alle drie heel boeiende partijen.
De partij tussen Jan Rijkse en Toon de Rooij was een echt typische partij met tegengestelde rochades. Jans aanval was het sterkste, Toon moest noodgedwongen een stuk investeren om te overleven, maar met een stuk minder is het eigenlijk al een hopeloze zaak. Jan won dan ook. Bij Ab Witkamp en Kees van Hogeloon lag het iets anders. Ab zag op de 13e zet een prachtige aanvalscombinatie, maar die bleek bij nader inzien toch anders uit te pakken. Kees won de kwaliteit en kon stukkenafruil forceren, waarmee Abs aanval al snel geneutraliseerd was. Ab vocht nog goed terug met twee paarden, die het Kees nog lastig maakten, maar moest uiteindelijk het hoofd toch buigen.
Ook de partij tussen Jan Konings en Wim Soeters was er één met tegengestelde rochades. De partij was van begin tot eind berespannend. Beiden vielen aan, maar geen van beiden had de beslissende aanval. Na een lange, spannende partij, waarbij constant dan de één, dan de ander weer beter leek te staan, werd het uiteindelijk remise. Een rechtvaardige uitslag, waar beiden vrede mee hadden. Toch had Wim Soeters de mogelijkheid om de partij in één klap in zijn voordeel te beslissen. Met zwart aan zet kwam de volgende stelling op het bord:
Wim Soeters staat in deze stelling een pion achter, maar na 1...,Th7-h3+ 2.Lg2xh3,Th8xh3+ 3.Kg3-f2,Th3xc3 heeft zwart een stuk meer en staat ronduit gewonnen. Wim zag deze combinatie over het hoofd en speelde hier 1...,Th7-h5. Beide spelers hadden op dat moment 31/2 uur intensief geschaakt en weinig bedenktijd meer over en dan is het niet zo gek dat je zoiets over het hoofd ziet.
Natuurlijk hoef je niet tegengesteld te rocheren om een mooie partij op het bord te krijgen. In de partij tussen Ted van Eck en Cees Buurman ontstond een stelling, waarin bijna alle witte en zwarte stukken elkaar aanvielen. Ted had heel subtiel naar deze stelling toegewerkt en Cees kwam tot de ontdekking dat elke zet die hij kon doen in feite verliezend was. Briljant gespeeld van Ted dus en hij won dan ook de partij. De partij tussen Jaap van Dooren en Louis van Mechelen was ook een juweeltje. Jaap zag een goed opgezette koningsaanval bekroond met torenwinst en won zo de partij. Joop van den Bosch won tegen Albert Wittkampf een toren en Ed Boeren wist Wim Wijnings een paard afhandig te maken. Joop en Ed wonnen dan ook hun partij.
Uitslagen 4e ronde (3e manche):
Ted van Eck - Cees Buurman 1 - 0
Wim Wijnings - Ed Boeren 0 - 1
Ab Witkamp - Kees van Hogeloon 0 - 1
Jaap van Dooren - Louis van Mechelen 1 - 0
Joop van den Bosch - Albert Wittkampf 1 - 0
Jan Rijkse - Toon de Rooij 1 - 0
Jan Konings - Wim Soeters 1/2 - 1/2
Stand aan kop:
1. Ted van Eck 108
2. Ed Boeren 83
3. Marcel Koek 73
4. Wim Wijnings 59
5. Kees van Hogeloon 58
6. Jan Rijkse 551/2
7. Ad Bruijns 541/2
8. Ab Witkamp 51
9. Cees Buurman 50
10. Joop van den Bosch 44Dit stukje verscheen op woensdag 20 maart 2002 in Weekblad De Rucphense Bode.
"Check This Out!" Archief
De wereld volgens Kees van Hogeloon http://home.planet.nl/~hogeloon/