"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
Remises hoeven niet saai te zijn
In de laatste ronde van de A-competitie stonden o.a. de partijen Cees Buurman - Kees van Hogeloon en Jan Rijkse - Ed Boeren op het programma. Beide partijen eindigden in remise. In de 2e ronde van de B-competitie werden wederom Cees Buurman en Kees van Hogeloon aan elkaar gekoppeld en ook Jan Rijkse en Ed Boeren troffen elkaar weer, beide partijen nu wel met omgewisselde kleuren. En weer eindigden beide partijen in remise. Wie alleen de uitslagen ziet zou al snel de conclusie trekken: "Wat een stel remiseschuivers!" Maar niets is minder waar. In alle 4 partijen werd behoorlijk strijd geleverd. Maar kennelijk zijn zowel Jan Rijkse en Ed Boeren als de twee Kezen in hun onderlinge partijen goed aan elkaar gewaagd.
Kees van Hogeloon had tegen Cees Buurman een licht overwicht, beduidend minder groot dan in hun onderlinge ontmoeting van 3 weken geleden. Toen brak Kees van Hogeloon niet door de solide stelling van Cees Buurman en ook nu lukte dat niet. Jan Rijkse liet 3 weken geleden een gewonnen stelling tegen Ed Boeren uit de handen glippen, nu kreeg hij de kans niet op voordeel. Het werd weliswaar een spetterende partij, maar niemand kon beslissend voordeel bereiken. Nog een derde partij eindigde in remise: Jan Konings had tegen Toon de Rooij in het eindspel een pion meer, maar Toon had een ver opgerukte pion. Het hield elkaar in evenwicht en het punt werd dus gedeeld.
Wim Wijnings en Jaap van Dooren maakten er een opzienbarende alles-of-niets-partij van. Wim had de meest doorslaggevende aanval en won zodoende. Wim Soeters en Ab Witkamp ruilden al op de 7e zet de dames af. Wim misgreep zich: hij wilde de toren spelen, maar pakte per abuis het paard vast. "Aanraken is zetten" is nog altijd een gouden regel in het schaakspel. Wim was daardoor gedwongen een ongunstige zet te doen, waardoor hij zeer ongelukkig verloor. Louis van Mechelen had tegen Joop van den Bosch 2 pionnen meer in het eindspel en leek op winst af te koersen. Hij zette echter zijn koning ongelukkig weg tussen een struikje met pionnen en werd pardoes matgezet. Lol voor Joop en Louis... wel, sportief als hij is kon hij er ook nog wel de grap van inzien.
Uitslagen 2e ronde B-competitie:
Ed Boeren - Jan Rijkse 1/2 - 1/2
Kees van Hogeloon - Cees Buurman 1/2 - 1/2
Toon de Rooij - Jan Konings 1/2 - 1/2
Wim Soeters - Ab Witkamp 0 - 1
Joop van den Bosch - Louis van Mechelen 1 - 0
Wim Wijnings - Jaap van Dooren 1 - 0
In de partij tussen de lezers van deze rubriek en Eeuwig Schaak zijn enkele opmeerkelijke zetten gespeeld. Na 1.e4,d5 2.Pc3,d4 3.Pe2,e5 4.Pf3,Pc6 5.Pg3,Le6 6.Lb5,Ld6 7.Lxc6,bxc6 8.o-o,Pg8-f6 9.d2-d3,o-o heeft wit 10.b2-b3 gespeeld. De spelers van Eeuwig Schaak hebben daarop geantwoord door op forse wijze de knuppel in het hoenderhok te gooien: 10...,h7-h5. Daarbij fungeert de zwarte h-pion als knuppel en de koningsvleugel als hoenderhok. Alle hens aan dek voor wit of juist voor zwart? Wij wachten met spanning uw volgende zet af. Mail hem vóór 13 december a.s. naar kvhogeloon@wxs.nl of SMS hem naar telnr. 06-11494798. Voor de stand op het bord op dit moment zie diagram.
Dit stukje verscheen op woensdag 5 december 2001 in Weekblad De Rucphense Bode.
"Check This Out!" Archief
De wereld volgens Kees van Hogeloon http://home.planet.nl/~hogeloon/