"Check This Out!" door Kees van Hogeloon
SV Eeuwig Schaak
Met in de hoofdrol: de pion!
Als u dit leest is het schaakseizoen langzaam en voorzichtig op gang aan het komen. Nog niet meteen al te serieus, eerst nog wat lollige toernooitjes als het ludiek snelschaaktoernooi van Eeuwig Schaak op 6 september en de Kroegenschaaktocht in Roosendaal op 1 september. Dit soort toernooien werken als een glaasje ouzo voor een Griekse maaltijd: het wekt de eet-, of in dit geval schaaklust op, zodat de hoofdmaaltijd nog lekkerder wordt.
Op 13 september wordt de eerste competitieronde weer gespeeld en begint het "serieuze" werk weer. Met dien verstande dat we wel spelen voor ons plezier, natuurlijk. Ieder doet z'n uiterste best om z'n partij te winnen, maar als dat niet lukt vergaat de wereld niet. Het mooie van schaken is dat op het eind meestal de stukken met de minste waarde, namelijk de pionnen, de hoofdrol voor zich opeisen. Want als een pion de overkant van het bord bereikt, promoveert hij en we zien dan ook meestal in een schaakpartij dat degene die als eerste een pion kan laten promoveren de partij wint. De tocht naar de overkant van het bord is voor een pion meestal een lange tocht vol gevaren en valkuilen. Hulp van de andere stukken is dan ook een noodzaak. En soms moet je de trukendoos opentrekken om een pion het laatste zetje te geven of de tegenstander te dwingen een stuk voor de gevaarlijke pion te laten offeren. Een bekende truuk onder goede schakers is de volgende. (zie diagram)
Wit lijkt de promotie van zijn a-pion in de weg te staan met de toren op a8. Maar als die toren weggaat, hij zijn a-pion, in deze stelling toch zijn belangrijkste troefkaart, meteen kwijt. Gelukkig voor wit is er nog bijzonders aan de hand: de zwarte koning staat op dezelfde rij als de pion en bovendien is die rij voor de rest helemaal vrij. Hij speelt 1.Ta8-h8! Zwart moet de pion wel pakken, anders promoveert hij tot dame. 1...,Ta6xa7 2.Th8-h7+! En de zwarte toren sneuvelt. Wit heeft nu een toren meer, snoept de zwarte pionnen op en gaat dan zwart op z'n gemak mat zetten. Als zwart voor die tijd niet gewoon opgeeft...
Dit truukje kan een handig middel zijn om het eindspel tot een goed einde te brengen. Wees er natuurlijk ook op bedacht dat je het jezelf niet laat overkomen! Dit motief heeft in veel partijen punten opgeleverd en gekost!Dit stukje verscheen op woensdag 29 augustus 2001 in Weekblad De Rucphense Bode.
"Check This Out!" Archief
De wereld volgens Kees van Hogeloon http://home.planet.nl/~hogeloon/